PRAVO IZNENADJENJE! Tramp uputio PISMO u kome nudi STVARANJE velike SRBIJE! Da li je MOGUĆE!!

Pisma Donalda Tramp upućena Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju predstavljaju poslednju, konačnu ponudu Srbima i Albancima za trajno rešavanje kosovskog problema.

Saradnici američkog predsednika preneli su obema stranama šta podrazumeva plan Vašingtona.

– Trampova ideja predstavlja zaokret u američkoj spoljnoj politici. Prvi korak bilo bi razgraničenje Srba i Albanaca, po kom bi severni deo Kosova pripao Srbiji. Albanci bi dobili mogućnost da se u dogledno vreme spoje sa maticom u Albaniji. Takođe, u roku od najviše deset godina Republika Srpska pripojila bi se Srbiji – kaže sagovornik.

Amerikanci smatraju da bi formiranje „velike Srbije“ i „velike Albanije“, smirilo tenzije na ovim prostorima.

– Plan predviđa da se potpiše neka vrsta mirovnog sporazuma u Americi i zato je Tramp napisao da čeka Vučića i Tačija u Beloj kući. Na njegovo insisitiranje na ceremoniji bi trebalo da bude prisutan i ruski predsednik Vladimir Putin.

Situacija je u izvensoj meri čak i teža za Prištinu nego za Beograd imajući u vidu razdor na liniji Tači-Haradinaj.

Međutim, Amerikanci imaju spreman scenario i za situaciju u kojoj bi Haradinaj nastavio da se opire podeli. To podrazumeva izbore na Kosovu, na kojima bi ona bio politički počišćen, a ako zatreba, i aktiviranje optužnice i hapšenje sadašnjeg premijera lažne države.

Razgraničenje

SRBIJA: Centralni deo Srbije plus četiri opštine na severu KiM (Severna Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok)

KOSOVO: Sadašnja teritorija Pokrajine, umanjena za ono što pripada Srbiji, plus deo Preševa, uzak pojas uz administrativnu liniju koji neće izlaziti na auto-put, kao i manji deo Bujanovca, tamo gde su Albanci većina.

Eksteritorijalni deo

Srpski manastiri i ostale svetinje na Kosovu dobile bi eksteritorijalni status. Osim u komunalnim pitanjima ne bi imale nikakvog dodira sa vlastima tzv. Kosova. Takav status garantovala bi međunarodna zajednica.

Teritorije sa posebnom zaštitom

Sredine u kojima Srbi čine većinu imale bi poseban režim zaštite koji bi bio definisan u dijalogu Beograda i Prištine.

Alo.rs

Comments (No)

Leave a Reply