POSLE OBDUKCIJE DOKTORKE VIOLETE NOVA MISTERIJA TRESE ZEMLJU: Ubodi je nisu ubii, stručnjak se oglasio?!

Plitak ubod od jednog centimetra do dva nije dovoljan da povredi velike krvne sudove.

Objavljeno: 27.06.2020. 09:29h
Iako se prema prvim nalazima obdukcije doktorka Violeta Skorobać Ašanin (50), poznati plastični hirurg, 14. juna ubila nožem u kupatilu porodičnog stana u centru Beograda, beogradski patolozi i kriminolozi u vezi sa tim imaju različito mišljenje.

Dok jedni tvrde da je reč o klasičnom samoubistvu, drugi navode da ona nije mogla sama da se ubije. Prema obdukcionom nalazu, na grudima doktorke otkrivene su dve plitke rupe, koje su dovele do smrtnog ishoda.

  • Plitki ubodi ne mogu da dovedu do smrti. Imajući u vidu doktorkinu težinu i konstituciju, debljina uboda mora da bude od najmanje 1,5 do dva centimetra da bi se oštetio neki veliki krvni sud ili srčani mišić. Prema tome, od plitkih uboda sigurno nije preminula. Takođe, treba imati u vidu da je nož trebalo da probije kožu i potkožni sloj mekog tkiva. Ako uzmete tu debljinu, grudnu duplju, ona bi morala da ošteti aortu ili neke grane aorte – navodi poznati srpski obducent i dodaje:

foto: Printskrin

  • Plitak ubod od jednog centimetra do dva nije dovoljan da povredi velike krvne sudove. Ta dubina znači da su površno oštećeni koža i eventualno potkožno meko tkivo. Nije moglo da dođe do smrti. Ukoliko je na mestu gde je nađena bilo manje krvi, znači da su ubodi bili plići.

Njegov kolega, takođe ugledni beogradski patolog, objašnjava da je doktorka mogla da izvrši samoubistvo, ali iz više pokušaja.

  • Ako je jednim ubodom probila srčani mišić, onda su druge rane bile probne. Bitno je da je samo jedan ubod probio grudni koš i srčani mišić. U tom slučaju sečivo mora da bude dugačko barem desetak centimetara, da bi probilo grudni koš. Ona je morala da probije dojku, verovatno i implante, da bi došla do srčanog mišića. Mogla je da se ubode nekoliko puta pre nego što je probila srčani mišić – navodi ugledni patolog iz Beograda.

Međutim, kriminolog Zlatko Nikolić naglašava da ubodna rana ne treba da bude veća od dva i po do tri centimetra.

  • Ovo je klasično šizofreno samoubistvo. Plitke rane mogu biti zasekotine, a ubodna rana je fatalna ako je došla do srca. Očigledno je došla do srca, čim je izazvala smrt. Plitka rana je sve što nije prošlo polovinu tela. Srce je veoma blizu i moguće je da se posle prvog neuspešnog uboda usmrtila drugim – kaže Nikolić za „Alo!“.

Suprug doktorke Violete i njen sin, koji su u trenutku Violetinog samoubistva bili u porodičnom stanu na Vračaru, prošli su na poligrafu.

Poligrafsko testiranje je pokazalo da nemaju nikakve veze sa smrću poznate doktorke, koja je bila osnivač jedne privatne klinike za plastičnu hirurgiju.

Čekaju se dodatne analize i veštačenja

Predistražne radnje o smrti doktorke Violete još nisu završene jer se čekaju toksikološke analize, koje bi trebalo da pokažu da li je ona kobnog dana imala alkohol ili druge opijate u krvi. Osim toga, treba da se uradi sudsko-medicinsko veštačenje i saslušanje svedoka. Posle toga, tužilac će odlučiti da li je eventualno reč o ubistvu i otvoriti istragu. Ukoliko se zaključi da se radi o samoubistvu, predmet će biti zatvoren.

(Espreso.rs)

Comments (No)

Leave a Reply